Zdrowy układ trawienny jako podstawa zdrowego człowieka.

Działanie miąższu aloesowego w przewodzie pokarmowym.
6 maja 2019
Złamania zmęczeniowe.
16 sierpnia 2019

                   Forever Active Probiotic.

 

dr Mark Pedersen, lekarz medycyny  współpraca z FLP International.

Najnowszy dodatek do wyjątkowej linii produktów odżywczych Forever Living Products to małe, łatwe do połknięcia kapsułki, stworzone dla zdrowia układu trawiennego oraz po to, by pomóc organizmowi przezwyciężyć zaburzenia równowagi spowodowane niewłaściwą dietą i stylem życia. Jest to obecnie jedyna na rynku formuła sześciu szczepów probiotycznych zamkniętych w stabilnej kapsułce, która nie wymaga przechowywania w lodówce.
Wszędobylskie maluchy…
Bakterie to najbardziej rozpowszechnieni mieszkańcy Ziemi; dzięki umiejętności przystosowywania się do niemal każdych warunków, żyją praktycznie wszędzie. Również ludzki organizm jest „gospodarzem” wielu różnych bakterii. Żyją one na naszej skórze, w ustach i w całym układzie trawiennym. Szacuje się, że nasze ciało to „dom” dla ponad 400 rodzajów bakterii – jest ich nawet więcej niż komórek! Niektóre z „zamieszkujących” nas bakterii są szkodliwe, ale większość działa korzystnie, odgrywając pozytywną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego.
Bakterie o działaniu korzystnym, czyli tzw. dobre bakterie, zwane są probiotykami. Nazwa ta pochodzi z greki, od określenia „pro bios”, które oznacza „dla życia”. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) tak definiuje probiotyki: „żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie żywiciela”. Forever Living Products zdecydowało się wprowadzić do swojej oferty Forever Active Probiotic ze względu na ogromne znaczenie dla zdrowia dobrych bakterii i dostrzegając potrzebę suplementacji probiotykami. Są to małe, łatwe do połknięcia kapsułki, opracowane dla zachowania w zdrowiu układu trawiennego, które pomagają przezwyciężyć zaburzenia powodowane niewłaściwą dietą i stylem życia prowadzącymi do obniżenia poziomu probiotyków naturalnie występujących w ludzkim organizmie. Forever Active Probiotic działa głównie w jelicie grubym, gdzie bierze udział w procesie trawienia pokarmu i pomaga uwolnić do przyswojenia substancje odżywcze.
Probiotyki są ze swej natury dość delikatne; łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury i kwasu żołądkowego. Z tych powodów FLP korzysta w Forever Active Probiotic z opatentowanej technologii kapsułkowania, która chroni probiotyki i uwalnia tę wyjątkową mieszankę sześciu szczepów dobrych bakterii dopiero po dotarciu do jelita grubego.
Jest to obecnie jedyna na rynku formuła sześciu szczepów probiotycznych zamkniętych w stabilnej kapsułce, która nie wymaga przechowywania w lodówce. Dodatkową zaletą Forever Active Probiotic jest to, że produkt ten współdziała z naszym opatentowanym Aloe Vera. Aloes działa jako „prebiotyk”, przyczyniając się do wytworzenia właściwego środowiska dla działania probiotyków.
Forever Active Probiotic to naturalny dodatek do wyjątkowej linii produktów odżywczych Forever Living Products, tworzonych z myślą o promowaniu zdrowia. Niezależnie więc od tego czy naszym celem jest zachowanie w zdrowiu układu trawiennego, czy zwiększenie przyswajania substancji odżywczych oraz poprawienie funkcjonowania układu odpornościowego, warto włączyć Forever Active Probiotic do codziennej suplementacji.

Skład i znaczenie bakterii probiotycznych.

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonellaczy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

L.RHAMNOSUS WYKORZYSTANIE SZCZEPU W POPULARNYCH DOLEGLIWOŚCIACH

– ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY

Fin Mikka Kalliomaki wraz ze swoim zespołem wykonał badanie metodą podwójnej ślepej próby na 132 dzieciach z wysokim ryzykiem atopii. Dzieci podzielono na grupę placebo oraz grupę suplementowaną szczepem LGG( L.rhamnosus GG). Wyniki były zdumiewające gdyż po 2 latach w grupie dzieci, którym podawano omawiany dziś szczep zachorowań było aż o połowę mniej!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11297958

– BIEGUNKA INFEKCYJNA

W metaanalizie Hanny Szajewskiej i jej zespołu potwierdzono, że u osób, którym podawano LGG stwierdzono dużo mniejsze ryzyko biegunki szpitalnej i rotawirusowej.

Według Europejskiego  Towarzystwa Gastroenterologii dziecięcej i badań przez nie przeprowadzonych przy podawaniu probiotyku przy wczesnym etapie ostrej biegunki  u dzieci otrzymujących szczep Lactobacillus rhamnosus czas jej trwania skrócił się aż o 37,5h w porównaniu do grupy, która była tylko odpowiednio nawadniana.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022347601357049

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17690340

INFEKCJE UKŁADU ODDECHOWEGO

W badaniu przeprowadzonym metodą podwójnej ślepej próby oraz kontrolą placebo na 281 dzieciach wykazano, że po 3 miesiącach w grupie suplementowanej LGG wystąpiło zdecydowane zredukowanie występowanie chorób górnych dróg oddechowych.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19896252

PROBLEMY UKŁADU POKARMOWEGO – BÓLE BRZUCHA

Częste i silne bóle brzucha są coraz częstszym powodem wizyty u lekarza – bardzo często jest to związane z zespołem jelita drażliwego.  Już kilka badań potwierdziło skuteczność stosowania LGG w kontekście eliminowania tego typu dolegliwości. Co ciekawe pozytywny efekt utrzymuje się dalej po zaprzestaniu suplementacji – możemy więc stwierdzić, że benefit użycia probiotyku z LGG jest jak najbardziej długotrwały.  Ten pozytywny efekt jest prawdopodobnie związany z uszczelnieniem bariery jelitowej.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23307089

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22912552

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23800182

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3788200/

POPRAWA TOLERANCJI CHEMIOTERAPII

W badaniu 150 chorych z nowotworem jelita grubego otrzymujących chemioterapie (5-fluorouracyl) wykazano, że grupa przyjmująca dodatkowo LGG miała dużo rzadziej występujące dyskomforty jamy brzusznej,  wymagali rzadszej hospitalizacji oraz wykazywali się zmniejszona ilością biegunek.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17895895

Lactobacillus reuteri  Pediatria Polska

Volume 86, Issue 4, July–August 2011, Pages 410-420

W pracy przedstawiono wyniki badań nad zastosowaniem Lactobacillus reuteri w medycynie.

Wyniki te uzasadniają zastosowanie tej bakterii probiotycznej w ostrej biegunce infekcyjnej, zakażeniu Helicobacter pylori, zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego, próchnicy, zakażeniach narządów rodnych, a także w profilaktyce zakażeń i alergii.

Preparat L. reuteri może być bezpiecznie stosowany

w leczeniu zaparć czynnościowych u niemowląt.

w zaparciach u osób starszych.

W ostrej biegunce, rotawirusowej,

Ma aktywność przeciwzakaźną,

Produkuje kobalaminę czyli witaminę B12

produkuje kwaśne metabolity (kwas mlekowy)

hamuje ona wzrost patogenów, nie powodując przy tym redukcji flory fizjologicznej.

W późnych latach 80. wykazano, że L. reuteri na drodze fermentacji glicerolu produkuje substancję o właściwościach antybiotyku, którą nazwano reuteryną .

Wśród patogenów, przeciw którym reuteryna jest skuteczna, wymienia się enteropatogenne E. coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas fluorescens, Shigella spp., Campylobacter jejuni, Strepotococcus mutans, Prevotella intermedia, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas gingivalis, Candida albicans, Fusarium samiaciens, Aspergillus flavus.

Znajduje się głównie w początkowej porcji mleka wypływającej z piersi podczas karmień. Niedawno wykazano jednak, że te bakterie można wyizolować z mleka tylko u około 15% kobiet karmiących

W mleku kobiet zamieszkujących tereny wiejskie występują one częściej niż w mleku kobiet z miast.

Do kolonizacji dochodzi w ciągu kilku pierwszych dni suplementacji, jednak po jej zaprzestaniu liczba bakterii w przewodzie pokarmowym zmniejsza się do niskich wartości w ciągu kilku miesięcy.

Lactobacillus acidophilus

Pożyteczne bakterie chronią przed innymi, groźnymi drobnoustrojami, ale są bardzo wrażliwe na toksyny.

Neutralizator chorobotwórczych mikroorganizmów

Lactobacillus Acidophilus neutralizuje bakterie, grzyby i pasożyty, które są zdolne do wywołania infekcji i zapoczątkowania rozwoju różnych chorób. Kiedy kolonie Lactobacillus Acidophilus są osłabione i mniej liczebne z powodu zewnętrznych lub wewnętrznych czynników (np. złej diety, toksyn z otoczenia), dochodzi do zaburzenia naturalnej bariery dla drobnoustrojów wywołujących choroby – organizm staje się na nie bardziej podatny.

Producent witaminy B

Lactobacillus Acidophilus wspomagają produkcję witamin z grupy B – witaminy B9 (kwasu foliowego), witaminy B6 i niacyny. W ten sposób przeciwdziałają one np. problemom skórnym. Jeżeli te bakterie probiotyczne mają się dobrze i robią swoje, to skóra wygląda znacznie lepiej i zdrowiej. Lactobacillus Acidophilus zmniejszają odporność na egzemę i grzybicę skóry.

Wsparcie w produkcji witaminy K1

Lactobacillus Acidophilus uczestniczą w produkcji witaminy K1, która odpowiada za wspomaganie procesu krzepliwości krwi. Odpowiada ona również za proces wchłaniania wapnia. Pomoc probiotycznych bakterii jest nam szczególnie potrzebna w okresie dorastania i w okresie starości. Lactobacilus Acidophilus pomagają też przyswoić żelazo.

Symptomy „niedoboru” Lactobacillus Acidophilus

Kiedy w jelitach jest za mało Lactobacillus Acidophilus, mogą pojawić się takie dolegliwości, jak nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia i wzdęcia. Niemowlęta zmagają się wówczas z kolką jelitową. Na rynku są dostępne różne preparaty doustne, które powodują odtworzenie właściwej flory bakteryjnej – nie tylko jelit, choć i tak zawsze najlepszym rozwiązaniem jest dieta z dużym udziałem produktów probiotycznych.

Lactobacilus Acidophilus są też potrzebne szczególnie kobietom do utrzymania odpowiedniego środowiska w miejscach intymnych. Zwalczają one chorobotwórcze drobnoustroje powodujące infekcje. Na stany zapalne szczególnie narażone są kobiety w ciąży, u których zmienia się pH pochwy – na takie, które jest bardziej przyjazne dla chorobotwórczych mikroorganizmów.

Lactobacillus’y są bardzo często powodem dysbiozy jelitowej.  Dlatego też nie powinno się suplementować tych probiotyków przy stwierdzonym SIBO (Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego)

Pamiętaj, Lactobacillus Acidophilus nie lubią antybiotyków.

Bifidobacterium longum to bakteria z rodziny Bifido, która przede wszystkim zwiększa naszą odporność. Przyczynia się także do łagodzenia objawów alergii, IBS czy candidy. Ta gram dodatnia bakteria w kształcie pałeczki kolonizuje nasze jelita jako jedna z pierwszych. Korzyści, które może nam przynieść to:

  • Wspomaganie organizmu i łagodzenie objawów przy celiakii,
  • Obniżanie poziomu cholesterolu,
  • Wspomaga działanie wątroby,
  • Łagodzi niepokój,
  • Łagodzi objawy alergii,
  • Poprawia stan skóry,
  • Zwalcza infekcje,
  • Łagodzi objawy candidy,
  • Zwiększa odporność.

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium bifidum jest szczególnym mikroorganizmem probiotycznym, który zagnieżdża się głównie w błonie śluzowej jelita grubego oraz w pochwie. Bifidobacterium bifidum zapobiega kolonizacji inwazyjnych bakterii chorobotwórczych, takich jak E. coli, Clostridium, Salmonella.

Bifidobacterium bifidum produkuje kwasy mlekowy i octowy, które obniżają poziom pH w jelitach i uniemożliwiają rozwój bakterii niepożądanych. Badania nad Bifidobacterium udowodniły, że organizmy te zwiększają przyswajanie składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez i cynk. Szczepy tego gatunku zostały wykorzystane w produkcji środków spożywczych i w zastosowaniach terapeutycznych – w leczeniu zaburzeń trawiennych u niemowląt, w chorobach jelit, zaparciach, marskości wątroby, zaburzeniu równowagi flory jelitowej po antybiotykoterapii i wzmaganiu perystaltyki jelit

Innym cennym składnikiem Forever Active Pro-B™ jest błonnik pokarmowy, który stwarza bakteriom sprzyjające środowisko do przeżycia w drodze do jelita grubego. Zawarty w preparacie rodzaj błonnika to średniołańcuchowe fruktooligosacharydy, które wspierają fermentację´ bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus.

Produkt dostęny w Studio BIO-REH ul.Garbarska 1, Oświęcim tel. 502351382.

można zamówienia wysłać mailem, rejestracja@bioreh.pl

lub po zalogowaniu się do sklepu producenta

http://www.480000136852.fbo.foreverliving.com/page/home-page/pol/pl

Kliknij DOŁĄCZ i ciesz się zakupami tańszymi i 15%

Masz pytania? Napisz rejestracja@bioreh.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *